Wist u dat witte wijn gemaakt kan worden van zowel witte als blauwe druiven? Het sap is overigens gewoon blank. Voor het persen laat de wijnboer de trossen enkele uren tot een dag inweken op een
lage temperatuur zodat de vergisting nog niet begint. Hierdoor kan de most (toekomstige wijn) veel geuren uit de schillen opnemen. Vaak ruikt men nu al tropisch fruit zoals papaya, citroen en/of
ananas. Het persen moet uitermate voorzichtig gebeuren zodat er geen pitjes en tannine in het sap terecht komen. De volgende stap is het onttroebelen van het sap. Dit kan door het laten bezinken
van de zware bestandsdelen of door het sap door een centrifuge te halen. Dan laat de wijnboer het sap gisten. Nu worden de suikers omgezet in alcohol. Dit kan zowel in RVS-cuves of in het bekende
houten wijnvat. Tot slot worden nogmaals alle overbodige gisten en restproducten uit de wijn gehaald, zodat deze geklaard en gefilterd kan worden. Nu is het nog slechts een handeling van bottelen
en genieten!